Bakau är en liten stad full av liv och rörelse formad som en labyrint av små grusvägar. Bakau ligger väster om Banjul och är det ultimata stället att besöka för att uppleva det genuina Gambia.

Vi vill dock förvarna förstagångsbesökare att första besöket i Bakau kommer vara en kulturkrock som de flesta känner är överväldigande ifall man inte tidigare rest i något annat afrikanskt land. Med det sagt så vill vi också påpeka att Bakau är en väldigt livfull och färgglad stad som egentligen är ett måste att besöka i Gambia.

Vi rekommenderar att man åker dit tillsammans med några andra turister, eller ännu bättre att man hittar en vänlig taxichaufför som man hyr som privat guide i Bakau. På detta vis får man en ännu mer genuin upplevelse där taxichauffören guidar dig genom kaoset.

Det är en häftig upplevelse att vandra omkring bland Bakaus smågator och marknader. Fiskmarknaden är känd i hela Gambia och är minst sagt en sevärdhet i sig själv. Staden är också känd för krokodilparken Kachikali Crocodile pool där man får chansen att komma öga mot öga med krokodiler och sina botaniska trädgårdar.

Förutom fiskmarknaden ska man inte missa hantverksmarknaden som erbjuder många fina lokala hantverk. Vill man testa på lokala frukter ska man bege sig till fruktmarknaden.

Är man sugen på att testa en ny strand är stränderna vid Cape Point något som vi verkligen kan rekommendera. Hit är det heller inte så många turister som kommer, så stora delar av stränderna är obesökta.

Ta sig runt

Att ta sig runt till fots i Bakau kan vara ganska förvirrande och det är inte ovanligt att man tappar bort sig själv. Därför rekommenderar vi att man hyr en privat guide som visar en runt i staden. Men känner man sig modig är det helt klart en upplevelse att vandra omkring på egen hand i Bakau. Lokalbefolkningen är trevlig och hjälpsam, så har man ingen tid att passa, så gör det egentligen inget om man går vilse.

När man ska åka hem eller till Bakau är det billigast att åka med de gula taxibilarna.

Bra att veta

Befolkning

Cirka 72 000 invånare.

Säkerhet

Bakau är generellt en säker stad att besöka för turister även om den är väldigt hektisk. Däremot bör man vara uppmärksam på sina tillhörigheter och om möjligt lämna sina värdesaker hemma på hotellet. Ficktjuvar är inte ovanligt och de riktar in sig särskilt på turister.

Tidszon

UTC +0

  • Sommartid: Svensk tid -2 timmar.
  • Vintertid: svensk tid -1 timme.

Vatten

Kranvattnet i Bakau är inte giftigt, men vill man undvika eventuella magproblem bör man köpa vatten på flaska.

Eluttag

220 volt. Adapter behövs och kan köpas här.