Gambias huvudstad Banjul ligger på St. Mary’s Island och är förutom huvudstad även en viktig hamnstad i Gambia. Banjul är med sina cirka 34 000 invånare en av de minsta huvudstäderna i Afrika.

Banjul är en livlig stad under dagtid, men det är inte särskilt många som bor i själva staden. De flesta bor istället i en närliggande stad eller by på fastlandet. Därför är det bäst att åka dit på dagen, eftersom de flesta åker tillbaka till sina hem efter klockan 7. Efter denna tid är det inte mycket som är öppet och det finns heller inte något särskilt att göra i staden efter denna tid.

Att göra i Banjul

Stadens populäraste sevärdhet är utan tvekan Royal Albert Market. På denna marknad finns i stort sett allt mellan himmel och jord att köpa och för den som spenderar en längre stund på marknaden är chanserna för fynd goda. Det gäller dock att jämföra priser noga och att vara duktig på att pruta ifall man ska få riktigt bra priser.

Förutom marknaden så erbjuds både sportfiske och fågelskådning. Från hamnen i Banjul avgår både stora och små fiskebåtar där man som turist har möjlighet att följa med. Vill man fiska i Gambia rekommenderar vi ett företag som heter Pa’s fishing company. Med denna fisketur får man följa med lokala fiskare och efteråt ges fångsten till lokalbefolkningen. Vill man själv smaka på fisken är det möjligt att låta en restaurang tillaga fisken åt dig.

Bijilo forest park

Vill man komma ut i naturen så ligger Bijilo forest park cirka 11 kilometer utanför Banjul. Här bor vilda apor som gärna kommer fram för att bli matade och för att leka. En härlig upplevelse som brukar vara uppskattat av hela familjen, oavsett ålder. Naturreservatet kan besökas både med och utan guide.

Eagle heights Gambia

Abuko naturreservat strax utanför Banjul på fastlandet och bjuder på en härlig upplevelse för hela familjen. Här får man chansen att komma nära djuren och naturen. Parken är inte jättestor, men är ändå värt ett besök ifall man gillar djur.

Gambias nationalmuseum

Är man intresserad av att veta mer om Gambias historia och kultur ska man besöka nationalmuseet som ligger i Banjul.

The African Heritage Museum

Är man intresserad av konst ska man istället besöka detta museum som har en stor samling av afrikansk konst, statyer och skulpturer.

Arch 22

En sevärdhet som påminner om triumfbågen i Paris och Milano.

Yoga på stranden

Yoga Bliss Gambia erbjuder yogaklasser i Fajara. Oavsett om du är nybörjare på yoga eller om du är erfaren kan du njuta av en härlig yogasession på stranden i Fajara.

Ta sig runt i Banjul

Inom staden går det bra att ta sig runt till fots och de mesta ligger inom gångavstånd. Vill man inte gå finns det gott om taxibilar. De bästa sättet om man vill ta sig till fastlandet är via en så kallad bush taxi (gul taxibil).

Det finns också möjlighet att hyra bil eller cykel. En liten hyrbil kostar omkring 1500 dalasi per dag.

Bra att veta

Invånare

Cirka 34 000. Hela storstadsområdet har ungefär 534 000 invånare.

Tidszon

UTC +0

  • Sommartid: Svensk tid -2 timmar.
  • Vintertid: svensk tid -1 timme.

Vatten

Kranvattnet i Banjul är inte giftigt, men har en annan bakterieflora än vårt svenska kranvatten. Därför rekommenderas vatten på flaska.

Eluttag

Samma volt som vi använder i Sverige – 220 volt. Adapter behövs och kan köpas här.