Öppettider

Myndigheter: 08:00 till 16:00.

Affärstider: 09:00 till 05:00 förutom på fredagar, då stänger man redan 12:30.

Banker: Måndag till torsdag och lördag 08.00-13.00, Fredag 08.00-11.00, vissa banker har även öppet från 16:00 till 18:30.

Butiker: Måndag till Fredag 08.30-12.30 och 15.00-18.30, Lördagar 08.30-13.30, i turistområden har man öppet mellan 08.00-20.00. Vissa mindre livsmedelsaffärer har öppet dygnet runt.

Dricks

Bor man på hotell förväntar sig personalen att få dricks. Detta är en viktig inkomstkälla för personalen. Vi rekommenderar att man ger ungefär 10-20 kronor om dagen eller ett par gånger i veckan.

På restaurang brukar man dricksa ungefär 10 % av notan. När man går på guidade utflykter är det även där förväntat att man ger en liten summa i dricks. Omkring 20 kronor är rimligt att ge i dricks.

När man åker taxi ska man inte ge dricks ifall chauffören inte verkligen anstränger sig och gör något extra, då är det självklart läge att “belöna” chauffören. Men annars förväntas ingen dricks vid taxiresor.

Dricksvatten

Det går att dricka kranvatten i Gambia, men ska man inte stanna en längre period så avråder vi turister från att dricka kranvattnet eftersom att det har en annan bakterieflora än vad vi är vana vid. Det går bra att borsta tänderna med Gambias kranvatten, men för att dricka så rekommenderar vi vatten på flaska, alternativt att man tar med sig en flaska med inbyggt reningsfilter.

Eluttag

Man använder samma volt som i Sverige – 220 volt. Adapter behövs dock i stort överallt i Gambia och kan köpas här.

Språk

Officiellt språk är engelska, men även andra lokala språk pratas i stor utsträckning. De flesta pratar dock bra engelska, särskilt de som jobbar inom turismen. Men även vanlig lokalbefolkning pratar bra engelska och för det mesta är det inga problem med att göra sig förstådd.

Säkerhet

Gambia har en låg kriminalitet jämfört med andra afrikanska länder. Men det finns ett par vanliga “scams” som är bra att känna till på förhand. Det absolut vanligaste är att en främling kommer fram och säger något i stil med att de känner igen dig från hotellet eller något annat ställe. Efter det blir man medbjuden till något ställe eller ett hotell. Därefter blir man antingen rånad på plats eller också erbjuden att köpa något.

Händer detta dig, så rekommenderar vi dig att artigt, men bestämt tacka nej till alla förslag om att följa med främlingar. En annan vanlig händelse är att någon kommer fram och erbjuder sig att hjälpa till antingen genom att visa vägen eller något annat. Efteråt förväntar de sig att få betalt, även om det var dem själva som erbjöd sig att hjälpa dig. Detta kan resultera i en obehaglig person där man som turist inte riktigt vet vad man ska göra. Tacka därför artigt nej, och om man behöver hjälp, gå istället till en restaurang eller ett hotell i närheten.

Det förekommer även att man blir erbjuden marijuana, antingen så erbjuds man att köpa eller så blir man medbjuden hem för att röka med personen som frågar. Väl framme hos personen väntar oftast en korrupt polis, som vill ha betalt för att låta dig gå.

Tänk också på att aldrig prata illa om den gambiska regeringen, detta anses vara ett brott som kan resultera i fängelse om det vill sig riktigt illa. Är man homosexuell bör man också hålla en låg profil och man bör absolut inte på något sätt visa att man är homosexuell eller ens göra en antydan på det. Homosexualitet är nämligen förbjudet enligt lag och kan resultera i dödsstraff.

I övrigt är det generellt säkert att vistas i Gambia. Man ska däremot vara vaksam när mörkret faller och man ska helst undvika att promenera själv. På nattklubbar och restauranger finns det ibland vakter som kan eskortera hem dig säkert. Detta är något som rekommenderas, alternativt att man tar en taxi hem ifall det är sent på kvällen.

Risken att det händer något är väldigt låg, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra, särskilt när man är på semester. Även om det finns en del att tänka på så bör man inte överväga att inte åka till Gambia på grund av säkerhet. Gambia är ett säkert resmål och varje år besöks landet av flera tusentals turister som har en underbar semester utan några som helst incidenter.

Flygtid

Cirka 8 timmar och 30 minuter från Stockholm med charter.

Tidszon

UTC +0.

  • Sommartid: Svensk tid -2 timmar.
  • Vintertid: Svensk tid -1 timme.

Allmän transport

Det finns två typer av taxibilar i Gambia, den ena är turisttaxi (gröna bilar) och den andre är vanlig taxi (gula bilar). Skillnaden är att de gröna taxibilarna kör mestadels inom turistområden. De gula taxibilarna används frekvent av lokalbefolkningen, men dessa får inte hämta upp turister inom turistområden. Ska man åka en längre bit kan det därför löna sig att promenera en bit utanför turistområdet och istället åka med en gul taxi.

De gröna taxibilarna är mycket dyrare än gula taxibilar. Jämfört med Sverige är dock både gröna och gula taxibilar billiga.

Vill man åka lite billigare finns det något som kallas för minivan bush taxi. Dessa kör mellan mindre och större orter och känns igen genom sin gula nummerskylt. Dessa är billigare än vanlig taxi, särskilt om man är flera stycken som delar på priset. Var noga med att göra upp om priset för resan innan du sätter dig i bilen. Ofta kan man hyra en minivan med chaufför för en heldagsutflykt mot ett fast pris.

Ett annat sätt att ta sig runt är via båt om man vill åka inåt i landet. Värt att notera är att på vissa av dessa sträckor finns det vilda djur så som krokodiler och flodhästar.

Kreditkort och pengar

Bankomater finns på alla turistorter och i de större städerna. Det finns därför ingen anledning att växla pengar i förväg när man ska åka till Gambia. Man kan spara mycket pengar genom att ta ut pengar på plats i lokal valuta och genom att använda ett bankomatkort som är anpassat för resor.

Shopping

Prisnivån i Gambia är låg jämfört med Sverige och det finns goda chanser att fynda lokala varor och hantverk. Ska man handla importerade varor är priset oftast samma som hemma, eller till och med högre än hemma. Handla därför produkter så som solkräm innan avresa för att slippa betala mer på plats.