Fakta Gambia

Gambia ligger i Västafrika och är till ytan Afrikas minsta land på fastlandet. Gambia gränsar till Senegal som omger det lilla landet på båda sidor. Gambia har även gräns mot Atlanten på sin västra sida.

Tidigare tillhörde Gambia Storbritannien, därav har man generellt en hög språknivå när det gäller engelska, som även är det officiella språket i landet. Detta i kombination med att vara ett av Afrikas vänligaste och mest utvecklade länder har gjort det möjligt för turismen att blomstra. Landet blev erkänt självständigt den 18 februari 1965 och allt eftersom har utvecklingen gått framåt i Gambia.

Ekonomin i landet är uppbyggt kring fiske, jordbruk och turism. Särskilt jordnötter odlas i stor skala i Gambia som sedan säljs vidare till andra länder. Fisket står för ungefär 2 % av landets BNP. Turismen är en stor del av ekonomin tillsammans med bidrag från andra länder.

Gambia anses vara ett säkert land för västerlänningar och så länge man respekterar deras seder, så är lokalbefolkningen i Gambia både välkomnande och trevliga. En stor del av befolkningen är fattig, men trots det är kriminaliteten i landet låg jämfört med andra länder i Afrika.

Det finns mycket att se och göra i Gambia och det går bra att kombinera till exempel Sol och bad med kultur och natur. Gambia är särskilt populärt bland fågelskådare och här finns hundratals olika fågelarter, varav flera utav dem är endemiska. Man uppskattar att det finns omkring 540 olika fågelarter i Gambia. Man har även ungefär lika många växtarter i landet och trots sin lilla yta har man ett rikt djur och naturliv.

Huvudstad: Banjul.

Befolkningsmängd: Cirka 2 miljoner invånare.

Statsskick: Republik

Religion: Cirka 90 % är muslimer och ungefär 9 % är kristna och 1 % övriga religioner.

Språk: Engelska, men man pratar även Wolof, Mandinka och andra lokala språk.

Valuta: Dalasi.

Tidszon: UTC +0

  • Sommartid: Svensk tid -2 timmar.
  • Vintertid: Svensk tid -1 timme.

Nationaldag: 18 februari.

Nationalsång: ”For The Gambia, Our Homeland

Flaggagambia flagga

Landsnummer: 220.

Area: 11 295 km².