Klimatet i Gambia är uppdelat i två säsonger, varav en kort regnperiod mellan juli och oktober och en torrperiod som pågar från december till april. Gambias klimat är tropiskt och som varmast under regnperioden. Resterande delar av året är svalare och mindre fuktiga. De senaste 30 åren har man sett en trend där torrperioderna varar allt längre till följd av mindre nederbörd.

Medeltemperatur i Gambia

Medeltemperaturen i Gambia ligger ganska konstant omkring 30 grader året runt. Inåt landet kan temperaturen höja sig ytterligare ett par snäpp, särskilt under den varma regnperioden som pågår mellan juli och oktober. Temperaturen runt kusten ligger dock ganska konstant omkring 30 grader under dagen och det är vanligt med svalkande vindar.

Klimatet på kusten är väldigt behagligt och med sina 320 soldagar per år i snitt är Gambia ett perfekt resmål om man vill vara säker på att få sol, särskilt under torrperioden som pågår när vår vinter är som värst i Skandinavien. Då bjuder Gambia på värme och svalkande vindar samtidigt som solen lyser på.

Landskap

Gambias landskap består mestadels av savanner och salta mangrooveträsk förutom på kusten där man har fina sandstränder som sträcker sig längs hela kustområdet. Gambias landskap varierar sig ganska mycket tack vare sin långsmala form inåt i landet. De flesta av landets skogar är skyddade som naturreservat.

Under regnperioden är det inte ovanligt med översvämningar i de inre delar av landet längs Gambiafloden. Ett annat problem som klimatet medför är en utbredning av ökenlandskap.