Det gambiska köket blandas mellan lokala maträtter och andra traditionella rätter från Västafrika. Gambias kustläge har gjort att en stor del av det lokala köket består av fisk och skaldjur. Det finns ett par gambiska rätter som man bör prova på ifall man är nyfiken på den lokala maten. Dessa är: Benechin,Yassa, Mbahal, Oyster stew, Domoda och Nyambeh Nyebbeh.

Gambias traditionella maträtter är alla väldigt hälsosamma och goda. Därför rekommenderar vi att man väljer bort den klassiska turistmaten som sällan håller särskilt hög kvalité. Passa istället på att njuta av lokala delikatesser och välj bort onyttigheter som pizza, pasta och hamburgare.

Det finns gott om lokala restauranger som serverar gambiska rätter. Även servicen brukar vara bättre på lokala restauranger jämfört med restauranger som serverar klassisk turistmat. Sök dig gärna utanför turistområdena när du letar efter en god restaurang. De dolda pärlorna är ofta välbesökta av lokalbefolkningen.

Drycker i Gambia

En klassisk dryck i Gambia är wonjo juice, som görs på torkade hibiskusblommor, socker och vatten. En söt dryck som dricks frekvent av lokalbefolkningen. Vill man testa på öl ska man testa antingen julbrew eller ginger beer (öl gjord på ingefära). För dem som hellre dricker vin finns ett lokalt Palm wine.

Té är en annan vanlig dryck i Gambia och det finns gott om olika sorter att testa på. Två populära sorter är attaya och kinkiliba.