Serrekunda även stavat Serekunda är den största staden i Gambia med cirka 390 000 invånare. Staden ligger sydväst om Banjul och är väl mest känd bland turister för sina marknader, silkesbomullsträd, black cow-djembetrummor och sin wrestlingarena.

Från början var Serrekunda egentligen 9 olika byar, men med tiden har dessa byar växt samman och istället bildat en storstad. Har man planerat in att göra mer än att ligga på solstolen hela semestern kan vi definitivt rekommendera ett besök till Serrekunda. Till skillnad från Banjul och resterande turistorter så bjuder Serrekunda på en genuin upplevelse och en chans att utforska nattlivet i Gambia och den traditionella maten som serveras på de lokala restaurangerna runt om i staden.

Serrekunda är en livlig stad och här händer det alltid något skoj. Marknaderna i staden är ett måste att besöka. Här finns det goda chanser för fynd av lokala varor och fina hantverk. Trots att Serrekunda är Gambias största stad är atmosfären här mycket mer avslappnad än i till exempel Banjul.

Vi vill dock höja en varningens finger till dig som åker till Serrekunda. Det är inte ovanligt med ficktjuvar, så lämna gärna värdesaker på hotellet eller håll hårt i dem. Någon annan brottslighet än ficktjuvar är som tur är ovanligt och det är säkert att besöka staden. Under nattetid ska man dock vara försiktig och helst ta sig hem via en taxi.

Stränder

Serrekunda har tre fina stränder i närområdet. Dessa är: Kololi beach, Kotu beach och Bakau beach. Enklaste sättet att ta sig till dessa är via en vanlig taxi eller en så kallad bush taxi.

Ta sig runt

Inne i staden är det enkelt att ta sig runt till fots. Men försök att vara vaksam på var du går eftersom det är ganska lätt att tappa bort sig själv. Som tur är så är aldrig en taxi långt borta och de flesta pratar bra engelska, men det är aldrig fel att ha koll på vart man befinner sig.

Taxi är ett bra alternativ om man ska resa till utkanten av staden eller någon av de närliggande stränderna. De gula taxibilarna är att föredra eftersom dessa är billigare än de gröna.

Bra att veta

Befolkning

Cirka 390 000 invånare

Tidszon

UTC +0

  • Sommartid: Svensk tid -2 timmar.
  • Vintertid: svensk tid -1 timme.

Vatten

Kranvattnet i Serrekunda är inte giftigt, men har en annan bakterieflora än vårt svenska kranvatten. Därför rekommendera vi istället att man köper vatten på flaska.

Eluttag

220 volt. Adapter behövs och kan köpas här.